Blog

Alles over metaaldetectie onderwater

zoeken onderwater metaaldetector

Duizenden mensen raken dagelijks voorwerpen kwijt in het water. Dit zijn ook de minder populaire gebieden om met een metaaldetector te komen. Vaak blijven mensen op het droge, maar uw kansen op een kostbare schat worden dus groter wanneer u in het water zoekt. 

Heeft u dit nog nooit gedaan? Wij zouden zeker aanraden om het een keer te proberen! Er zijn een aantal dingen waar u op kunt letten, deze leggen wij in de blog uit.

Waar moet u op letten bij een waterdichte metaaldetector?

Het zoeken naar schatten onderwater begint met de aanschaf van de juiste onderwater metaaldetector. De detector moet waterdicht zijn en een waterdichte koptelefoon is vaak inbegrepen. Onderwater zoeken is tenslotte uitdagender dan zoeken op de grond. De keuze van het beste apparaat helpt om het doel te vinden met hoge snelheid en nauwkeurigheid.

Wanneer u aan de slag gaat met metaaldetectie onderwater zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Hier zijn enkele tips om u op weg te helpen.

Zoeken in zoet of zout water

De jacht op zout water stranden is anders dan de jacht op zoet water, omdat zout water sterk gemineraliseerd is door de hoge concentraties zout. Deze mineralisatie kan veel metaaldetectors onbruikbaar maken in nat zand of in de branding. Onderwater metaaldetectors zijn over het algemeen in twee categorieën in te delen: 

  • Pulse Induction (PI);
  • Very Low Frequency (VLF). 

Pulse Induction (PI)

Voor het zoeken in zout water is de Pulse Induction metaaldetector de juiste keuze. Deze zijn uitermate geschikt voor schatzoeken op stranden en bij diepzeeduiken. Doordat ze niet worden beïnvloed door de hoge niveaus van mineralisatie die in nat zand worden aangetroffen. 

De onderwater detectoren bieden ook een uitstekende gevoeligheid voor waardevolle metalen. Er is wel een nadeel, namelijk dat ze niet in te stellen zijn op een bepaald soort metaal. Hierdoor zult u ook meer ongewenste doelen opgraven.

Very Low Frequency (VLF)

VLF detectors zijn vaak een goedkoper alternatief voor PI. Ze hebben een behoorlijke gevoeligheid voor juwelen en munten, maar hebben moeite om deze te vinden in grond met zware mineralisatie. Dit betekent dat ze minder geschikt zijn voor de zoektocht in zout water. Daarentegen werken ze zeer goed in land water en zoet water.

Hoe diep kan ik duiken met een metaaldetector voor onderwater?

De diepte waarop u naar schatten kunt zoeken hangt af van de metaaldetector. Zo heeft u al een model dat geschikt is om tot 3 meter ondergedompeld te kunnen worden. Deze is uitermate geschikt voor ondiepe wateren of waterranden. Zoals de Nokta/Makro Simplex Plus.

Wilt u liever daadwerkelijk duiken om op schattenjacht te gaan? In dat geval zijn er modellen beschikbaar waarmee u tot 60 meter diepte kunt duiken. Denk hierbij aan de Quest SCUBA – Tector of de Nokta/Makro PulseDive.

Waar kan ik zoeken met een onderwater detector?

Zoeken met een onderwater detector is op veel verschillende plekken mogelijk. Het belangrijkste is dat u niet gaat zoeken in gemeenten of op plekken waar een detector verbod van toepassing is. Er gelden soms regels waar u mag zoeken. Als u op grond van anderen gaat zoeken moet u toestemming hebben van de grondeigenaar. 

Indien u alle regels volgt, kunt u op veel plekken naar hartenlust schatzoeken. Leuke plekken zijn onder meer: stranden, vijvers, rivieren, beekjes en de zee.

waterdichte metaaldetector

Welke metaaldetector voor strand?

Als u met een metaaldetector op pad gaat, is het goed mogelijk dat u op het strand belandt. Iedere detectorist weet dat dit niet voor niets is. Allereerst is metaaldetectie op het strand een activiteit waar het gezin of vrienden aan mee kunnen doen. 

Metaaldetectie op het strand is een geweldige manier om te zien wat er begraven ligt en wacht om te worden opgegraven. Als u uw schattenjacht op het strand begint, zult u snel ontdekken dat u gemakkelijk in het zand kunt graven.  Het is een leuke buitenactiviteit om te doen met uw vrienden, familie en iedereen die mee wil doen.

Kunnen onderwater detectors op het land gebruikt worden?

Een voordeel van onderwater detectors voor metalen is dat ze zowel onderwater als op het land ingezet kunnen worden. Hierdoor kunt u waar u maar wilt gaan zoeken. Het enige wat u nog nodig heeft, is de toestemming van landeigenaren.

Deze apparaten werken op het land of op zandige oevers. Ze hebben echter watervriendelijke eigenschappen, waardoor ze zwaarder zijn dan detectors die specifiek voor gebruik op het land zijn ontworpen. Het is beter om metaaldetectors voor hun specifieke doeleinden te gebruiken voor de beste resultaten.

zoeken onderwater metaaldetector

Welke accessoires passen bij mijn metaaldetector onder water?

Bij metaaldetectie onder water maakt u het zichzelf makkelijk als u de juiste accessoires bij u heeft. Allereerst is een waterdichte hoofdtelefoon belangrijk. Als u kiest voor een pakket wordt deze vaak meegeleverd, maar dit is dus niet altijd het geval. Deze waterdichte headphone zorgt ervoor dat lawaai wordt buitengesloten en meldingen van de detector goed hoorbaar zijn. 

Verder heeft u een draagtas voor metaaldetector nodig om uw detector in te vervoeren. Een zandschepje is handig om voorzichtig te kunnen graven. Daarbij is een vondstentas geen overbodige luxe om uw gevonden schatten in te bewaren.

Gebruik de waterdichte metaaldetector wanneer u wilt

U kunt de waterdichte metaaldetector zowel in de zomer als in de winter gebruiken. Dit model is geschikt voor alle jaargetijden. Hierdoor heeft u veel metaaldetector voor uw geld. Het enige waar u over na moet denken is dat het water tijdens de koudste dagen bevroren kan zijn. 

Bent u enthousiast geworden over onderwater metaaldetectie? Bestel dan gemakkelijk een onderwater metaaldetector bij Pieterman. Wilt u meer informatie voor u een detector aanschaft? Neem dan contact met ons. Onze experts staan u graag te woord.