Blog

Metaaldetector regels

Metaaldetector regels

Houd u aan de geldende metaaldetector regels van uw gemeente als u op pad gaat om naar metalen te zoeken. Metaaldetectie is een hobby die de laatste jaren sterk aan populariteit heeft gewonnen. Dit betekent dat er veel beginners en amateurs met de metaaldetector op pad gaan.

Als u in Nederland wilt gaan zoeken, is het belangrijk dat u zich aan de wet houdt. Dit betekent onder meer dat u niet zomaar overal mag gaan zoeken waar u dat wilt. Wilt u starten met de hobby of bent u al bezig en wilt u graag weten wat wel en niet mag? We leggen u graag meer uit over de metaaldetector regels en de wetgeving in Nederland.

Wat zijn de regels omtrent het zoeken met een metaaldetector?

Als u net start met de metaaldetectie, wilt u het liefst zo snel mogelijk aan de slag gaan. Houd er echter rekening mee dat u niet overal mag zoeken waar u dat wilt. Daarom is het belangrijk om te kijken op de website van uw gemeente of er een detectorverbod geldt. Vraag daarnaast altijd de grondeigenaar om toestemming.

Vondsten uit de grond

Met een metaaldetector is het toegestaan om naar vondsten te zoeken die tot maximaal 30 centimeter in de grond zitten. Vondsten die dieper in de grond zitten mogen niet zomaar opgegraven worden, zoals staat aangegeven in de Erfgoedwet uit 2016. Dit om historische vindplaatsen te beschermen. Aangezien in de bovenste 30 cm nauwelijks archeologische resten worden gevonden, is deze laag vrijgesteld van het opgravingsverbod.

Eigendom van vondsten metaaldetectie

Wanneer u iets vindt met de metaaldetector, betekent dat niet dat u automatisch de eigenaar ervan wordt. Juridisch gezien zijn er namelijk drie scenario’s:

  • Verborgen schat: Wanneer u een verborgen schat vindt, mag u niet zomaar alles houden. In het Burgerlijk Wetboek is namelijk opgenomen dat in dat geval de waarde van de vondst verdeeld wordt onder de vinder en de grondeigenaar.
  • Verloren goederen: Wanneer u goederen vindt waarvan aannemelijk is dat mensen ze verloren hebben, bent u verplicht dit te melden bij de gemeente. Vervolgens krijgt de eigenaar 12 maanden de tijd deze te claimen. Mocht dit niet gebeuren, dan vervalt het eigendom aan u als vinder.
  • Weggegooide spullen: Gevonden spullen waarvan aannemelijk is dat deze bewust door anderen zijn weggegooid, worden het eigendom van u als vinder.

Gevonden wapens en munitie

Voor wapens en munitie gelden speciale regels. Volgens de Wet wapens en munitie is het verboden om wapens, of onderdelen ervan, in bezit te hebben. Wanneer u dit vindt met de metaaldetector en het meeneemt, heeft u volgens deze wet munitie voorhanden en bent u dus strafbaar. 

Ook lege hulzen zijn verboden! Wanneer u iets vindt, moet u dit in de grond laten zitten en een melding doen bij de politie.

De regels voor metaaldetectie

Zoeken op archeologische plekken

Het zoeken op archeologische plekken wordt in Nederland gezien als een bijzondere verrichting en mag niet zomaar gedaan worden. In artikel 5.1 van de Erfgoedwet staat aangegeven dat u een vergunning of schriftelijke toestemming van de overheid nodig heeft om te zoeken naar en opgraven van archeologische vondsten.

Heeft u toestemming van de overheid en vindt u een archeologische vondst uit de grond? Dan bent u verplicht om dit te melden bij de overheid. Doe dit bij Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Vind hier de plekken waar u wel of niet mag zoeken .

Tijdens het zoeken met een metaaldetector

Ook tijdens het zoeken naar vondsten met een metaaldetector zijn er een aantal regels waar u zich aan moet houden. Allereerst is het belangrijk dat u geen overlast veroorzaakt. We willen natuurlijk niemand tot last zijn. Heeft u iets gevonden? Noteer exacte coördinaten van uw vondsten. Zeker als dit gaat om munten, sieraden en zeer oude goederen, maar eigenlijk moet u van alle vondsten de exacte vindplaats noteren.

Daarnaast is het belangrijk dat u de natuur respecteert:

● Laat dieren, holen en nesten met rust;
● Voorkom beschadiging aan bomen en planten;
● Laat geen afval achter;
● Maak gaten na het graven dicht;
● Neem alle vondsten mee.

Vragen over metaaldetector regels

Heeft u nog vragen over de plekken waar u graag met de metaaldetector wilt zoeken? Bekijk dan de website van uw gemeente. Extra vragen? Neem dan contact op met iemand van uw gemeente. Zij kunnen u het beste uitleggen wat de precieze metaaldetector regels zijn en wat dus wel en niet mag.